Dlaczego naszogrodniczy.pl?
Nasz sklep w Kłodzku działa od 1991 roku
Staramy się testować wszystkie nasze produkty!
Zawsze możesz liczyć na nasze doradztwo
Nie ma bardziej zdrowych warzyw niż te, które samodzielnie wyhodujemy na działce czy w swoim ogródku. Oprócz tego, że mamy co do nich pewność, że są naturalne i posiadają pełną gamę witamin, odczuwamy satysfakcję - bo to przecież nasze warzywa! Dbajmy o nie odpowiednio, aby mieć jak największe plony!
Wiele osób podczas uprawy warzyw musi się jednak zmagać z różnorodnymi problemami lub chorobami dotyczącymi warzyw. Te, powodują, że jakoś uprawy może się obniżyć lub do zbiorów może nie dojść. Dlatego podpowiadamy na co zwrócić uwagę przy pielęgnacji własnego ogórdka i jak radzić sobie z najczęstszymi chorobami warzyw.
Choroby ogórków
Najczęstszą przyczyną chorób ogórków jest mączniak rzekomy i prawdziwy. Ponadto zmorą w uprawie jest bakteryjna kanciasta plamistość ogórka i parch dyniowatych.
Mączniak rzekomy
Objawy mączniaka rzekomego są widoczne na liściach. Zmieniają swój kolor. Najpierw z zieleni wybarwiaj się na oliwkowozielony, a przy sporej wilgotności na blaszce liściowej na spodniej części pojawiają się brunatno-fioletowe skupiska zarodników konidialnych. Później liście brązowieją, a rośliny zamierają.
Skąd u mnie mączniak?
Zarodniki grzyba rozprzestrzeniają się z wiatrem na dużych odległościach, nie jest więc trudno „złapać" mączniaka. Rozwojowi tej choroby sprzyja wilgoć i chłodne powietrze, a także utrzymująca się przez dłuższy czas mgła nocna. Reasumując, jeśli nocą temperatura to maksymalnie 16 stopni, a w dzień, nawet słoneczny dochodzi tylko do 25 stopni, istnieje ryzyko, że ogórki zachorują. Należy pamiętać, że istnieją odmiany ogórków odpornych na ten rodzaj choroby, a szkodliwość choroby w tym przypadku jest niewielka.
Mączniak prawdziwy
Mączniak prawdziwy wytwarza na liściach mączysty i jasny nalot, który stopniowo pokrywa liście i pędy. Może doprowadzić do śmierci rośliny. Aby ochronić ogórki można zastosować preparat np. Scorpion 325 SC, również zapobiegawczo.
Bakteryjną kanciastość
Jeśli ogórki zachorują na bakteryjną kanciastość plamistą, pierwsze objawy zauważymy na liściach w postaci niewielkich, jasnych plam o kanciastym kształcie. Podczas wilgotnych warunków, na spodniej blaszce liścia pojawi się bakteryjna wydzielina w postaci kropli śluzowatych. Choroba ta rozprzestrzenia się podczas deszczu wraz z wodą oraz za pomocą wiatru.
Jak zapobiegać? Ochronę przed bakteryjną kanciastą plamistością trzeba rozpocząć z chwilą kiedy zauważymy pierwsze objawy. Można w tym celu zastosować preparaty kontaktowe.
Polecamy używać
- Previcour Enrgy - teraz Magnicour Energiy - rewelacyjny środek na zgorzel siewek
- zapobiegawczo miedzian,
- interwencyjnie Scorpion, Cabrio Duo
Choroby pomidorów
zaraza ziemniaczana
Największym problemem w chorobach pomidorów jest zaraza ziemniaczana. Jest wywołana przez grzyb Phytophthora infestans. Może być powodem utraty całych roślin. Pierwsze objawy występują na liściach w postaci dużych i nieregularnych plam wodnistych , które pojawiają się na brzegach liści Prowadzi to do zasychania liści i zrzucania ich. W powietrzu unosi się charakterystyczny zapach zgnilizny. Warto obserwować też owoce - na zielonych pomidorach pojawią się duże, twarde, brunatne plamy, które sięgają aż w głąb miąższu. Owoce takie opadają i nie dojrzewają. Zwalczanie zarazy trzeba zacząć kiedy zauważymy pierwsze objawy. Domowym sposobem są opryski z wywarem z pokrzyw lub skrzypu polnego. Warto zasadzić również w okolicy uprawy pomidorów szałwię lekarską i lawendę, ponieważ ich olejki eteryczne ograniczają powstawanie tej choroby. Skutecznym opryskiem na zarazę ziemniaczaną jest Amistar 250 SC, Radomil, Pencozeb, etc.
plamistość liści
Można również spotkać się z suchością plamistą liści. Wywołana przez grzyba Alternaria solami. Dotyczy upraw występujących głównie w upalne lata. Na liściach pojawiają się ciemnobrunatne, ograniczone nerwami plamy. Z czasem zasychają i wykruszają się w środku. Liście w wyniku tej choroby obumierają. Porażone owoce gniją, a na ich powierzchni widoczny jest nalot grzyba. Likwiduje się taką chorobę preparatami zalecanymi w walce z chorobą - zarazą ziemniaka. Warto pamiętać, że pomidory nie powinny rosnąć blisko plantacji ziemniaków, bo taka lokalizacja zwiększa ryzyko zarażenia pomidorów chorobą.
brunatna zgnilizna
Kolejnym niebezpiecznym grzybem wywołującym choroby pomidorów jest Didymella lycopersici, który bytuje w glebie. Powoduje gnicie owoców i poraża łodygi roślin. Objawy pokazują się późno w postaci brunatnej zgnilizny owoców i zgorzeli na łodygach. Należy więc zapobiegać chorobie poprzez 3-4 letnią przerwę w sadzeniu pomidorów w tym samymmiejscu oraz używanie do wysiewu zaprawionych nasion. Gdy już wystąpią objawy, rośliny usuwamy z całą bryłą korzeniową. A pozostałe opryskujemy naprzemiennie preparatami Curzate Cu 49,5 WP (40 g w 10 l wody/100m²), lub Miedzian 50 WP (30 g w, 7 l wody/100m²).
alternarioza
Nie występuje tak często, jak zaraza, ale potrafi bardzo zaszkodzić roślinom. Objawia się plamami, które się zapadają lekko - ich brzegi są jaśniejsze, a im bliżej środka tym są ciemniejsze. Na owocach ta choroba obawia się suchymi plamami, które pokrywają się czesnym nalotem.
niedobór wapnia - plamy na owocach
Pomidor, tak jak papryka do zdrowego wzrostu potrzebują wapnia, bardzo często nasi klienci przychodzą do z owocami i pytaniem, jak można uratować je przed tą chorobą, w wielu przypadkach wystarczy uzupełnić niedobory tego pierwiastka, aby zahamować rozwój plam i deformacji owoców.
Uprawa ogórków i pomidorów wbrew pozorom nie jest trudna i daje wiele radości, a przede wszystkim zdrową żywność.