Saletra potasowa do peklowania mięsa 100g

Dostępność: brak towaru
Cena: 5,50 zł 5.50
ilość szt.
Zyskujesz 10 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: -
Kod produktu: HAN01345

Opis

Saletra potasowa (azotan potasu) jest obok soli kuchennej podstawowym dodatkiem przy peklowaniu mięsa, gwarantuje: -zachowanie różowej barwy mięsa, gdyż sama sól kuchenna zmienia naturalny barwnik mięsa na beżowo-szary, -pozytywny wpływ na smak mięsa, -utrwalenie barwy peklowanego mięsa, -silne działanie bakteriostatyczne i bakteriobójcze (szczególnie jeżeli chodzi o bakterie jadu kiełbasianego), -procesy termiczne (gotowanie szynki), którym poddaje się produkty mięsne, zabijają znajdujące się w nich bakterie, jednak nie niszczą przetrwalników ) to "zadanie" spełnia saletra. -mięso peklowane saletrą nie wykazuje tendencji do pokrywania się śluzowatym nalotem (nie" ślimaczeje"), Dlaczego lepiej stosować saletrę niż produkty zawierające azotyny (nitryty np. peklosól)? Stosowanie saletry potasowej zawierającej jedynie jony azotanowe jest zdrowsze i bardziej bezpieczne od dostępnych na rynku mieszanek peklujących zawierających azotyny. 20 g na 10 kg mięsa

Opinie o produkcie (0)

Menu Szukaj produkty więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium
Sklep internetowy Shoper Premium